Inspiratie

Loskomen van vastgeroeste patronen, de waarheid in jezelf vinden, erop vertrouwen en zo je eigen weg vinden naar geluk, daar geloof ik in en daar begeleid ik mensen in. Wat me boeit, opvalt, verwondert deel ik graag met jou.

En het werd winter... tijd om stil te vallen.

2020/11/10

Misschien had je het al door, ik leef volgens een andere seizoensindeling ;) Sinds ik heb boek 'Leven en werken in het ritme van de seizoenen' van Jaap Voigt in mijn handen kreeg viel de puzzel voor mij in mekaar!

Terug
Al jaren zat ik in hetzelfde patroon: blijven doorjagen in november en december tot aan de kerstvakantie en dan ziek worden van vermoeidheid.


Want al veel eerder dan 21 december (de zogezegde start van de winter) snakte mijn lichaam naar rust en stilvallen. Maar ik bleef maar gaan...


Tot ik in dat boek las dat, als je naar de natuur kijkt, de winter eigenlijk op 21 december op haar diepste punt is en dus anderhalve maand eerder (begin november) start. Toen dacht ik: "Maar ja natuurlijk!".

Natuurlijk is het logisch dat ook ik, in november al, zin begon te krijgen om te vertragen en stil te vallen. Maar de buitenwereld raasde maar door, en dus ik ook :(

Sinds ik dat boek in handen kreeg probeer ik daar bewuster mee om te gaan. Want...


Waarom is het belangrijk wanneer de winter juist begint?

Omdat ook wij mee deinen op het ritme van de natuur. Zoals de planten en de bomen hebben wij ook behoefte om in de winter wat minder hooi op de vork te nemen, liever geen nieuwe projecten erbij te nemen, lopende zaken af te ronden en op te ruimen om tegen 21 december (het diepste punt van de winter) helemaal stil te kunnen vallen.

En nu ik me er bewust van ben dat de energie van de winter begin november zijn intrede al doet, kan ik mezelf gemakkelijker de toestemming geven (of verplichten ;) ) om daarnaar te luisteren.

Of verplichten...

Want gemakkelijk vind ik dat niet altijd! Stilzitten, niets doen, whooooo :S

Honderden stemmetjes in mij lijken zich wel te verdringen om me in de actiemodus te houden

"Moet er niet nog dit en moet er niet nog dat, ...?" 

"En wat als je dat niet doet dan, ...." 

Allerlei rampscenario's doemen op uit mijn onderbewuste. Meestal aangestuurd door een onderliggende angst.

Een angst om stil te vallen, een angst om niet meer mee te doen met 'het rad van fortuin'.

Want moed vergt het wel, om bewust minder werk aan te nemen in die periode, jezelf de toestemming te geven om in de zetel te liggen als heel de wereld buiten door raast..

Op dat vlak helpt de corona-situatie wel mee: cursussen afgelast, afspraken afgezegd, ... vanzelf meer ruimte in mijn agenda.

En dan nog is het oppassen geblazen, want werk verzetten, dat kan altijd!

Herken jij dat ook? 

Dat je nu de dagen korter worden minder hooi op je vork zou willen nemen en wat meer stil zou willen zitten?

Afhankelijk van je werk- en thuissituatie kan je dat zelf wel of niet sturen, maar dagelijks een aantal momenten inbouwen om even stil te vallen, dat kan altijd wel! En het hoeft niet eens lang te duren om je zenuwstelel om te switchen van actie- naar rustmodus. 6 minuten is voldoende.

6 minuten ritmisch ademen is voldoende om je zenuwstelsel het signaal te geven dat er nu even niets moet, dat het nu even tijd is om te ontspannen.

En zelfs als je nadien terug aan het werk gaat, dan nog werken die 6 minuten door, omdat je vertrekt van een andere mind-set, vanuit een gevoel van rust en relativeren, waardoor je met meer ontspanning en welbevinden aan de slag kan gaan.

En dat maakt echt het verschil!
  • Loop je (al een tijdje) op de tippen van je tenen?
  • Vind je geen rust?
  • Snak je naar een welverdiende pauze, niet één keer, maar telkens weer?

Geef jezelf wat ademruimte cadeau en tijd om stil te vallen

In de online cursus hartcoherentie training leer je stap voor stap hoe je in 6 minuten je zenuwstelsel reset van actie naar rust, van stress naar ontspanning. Waardoor je lichaam en brein telkens weer het weldadige effect van de ontspanningshormonen oxytocine en dopamine kunnen ervaren en je op die manier de stress spiraal doorbreekt.

Praktisch


Wekelijks krijg je een videoles toegestuurd die je op jouw tempo kan bekijken. Je krijgt telkens een eenvoudige oefening waar je zelf mee aan de slag kan en ook gratis apps die je daarbij ondersteunen. Als je vragen hebt kan je die stellen tijdens de wekelijkse online feedback momenten.

Zo leer je hoe je jezelf telkens weer de rust geeft die je nu nodig hebt.

Schrijf je nu nog in want we starten nu maandag 16 november!


Deel dit op

We geraken onbewust verstrikt in patronen en systemen die we als vanzelfsprekend ervaren maar die dat helemaal niet zijn. Kom daar los van, vind de waarheid in jezelf, leer erop vertrouwen en vind zo je eigen weg naar geluk. Ik begeleid jou daar graag bij.
Els Dens

Tips als deze in je mailbox?

Ik deel mijn inzichten over bewust leven en de kracht van gevoeligheid graag met jou. Als welkomstgeschenk krijg je de golfjesoefening, een ademhalingsoefening die jou helpt onthaasten. Tip: ik bewaar je gegevens tijdelijk en met respect voor je privacy. Meer info.