Inspiratie

Loskomen van vastgeroeste patronen, de waarheid in jezelf vinden, erop vertrouwen en zo je eigen weg vinden naar geluk, daar geloof ik in en daar begeleid ik mensen in. Wat me boeit, opvalt, verwondert deel ik graag met jou.

Mijn bijdrage aan een nieuwe vorm van samenleven

2020/05/06

Toen ik in 2010 mijn allereerste coach opleiding volgde maakte ik in een visualisatie oefening deze tekening. Als ik die nu bekijk blijkt die heel eenvoudig te zijn, maar mijn innerlijke beelden en gevoelens erbij waren heel levendig en hebben iets diep in mij wakker gemaakt.

Terug

Het was een oefening in coachend tekenen, waarin je intuïtief je huidige en je gewenste situatie op papier zet. De coach vraagt je naar de details en je gevoel erbij. Nu verschiet ik ervan hoe weinig gedetailleerd die tekening is. Op dat moment zag ik in mijn hoofd een heel bergdorp waar allerlei scenario's zich afspeelden:

 • mensen die bij mekaar over de vloer komen
 • kinderen die al spelende leren
 • ecologische en duurzame oplossingen
 • een groententuin
 • samenwerken als gemeenschap
 • iedereen is welkom
 • ieder zet zijn/haar talenten in
 • en ik zag mezelf als luisterend oor waar mensen terecht kunnen

En hoewel de tekening vrij eenvoudig is zat er toch alles in vervat. Het kampvuur waar mensen samen komen en uitwisselen, de groententuin, de zonnepanelen, de natuur..


Wat heeft dat met mij gedaan?

Ook al woon ik nu niet in een bergdorp, de oefening heeft me wel gestimuleerd om een aantal zaken om te gooien in mijn leven:

 • deeltijds werken
 • meer tijd voor de kinderen en andere dingen
 • ecologisch bewust winkelen
 • verbinding met mezelf en anderen nastreven, zowel privé als in mijn werk
 • loskomen van manipulatieve patronen in de opvoeding
 • mensen stimuleren om hun talenten te leren kennen en ervoor te durven gaan
 • onze tuin ter beschikking stellen als groententuin
 • kippen in de tuin
 • waarde hechten aan dagdagelijkse taken zoals winkelen, koken, huishouden, klussen, 
Allemaal kleine en grote stappen in de richting van het bergdorp gevoel. Want ook al was het maar een oefening, dat gevoel en die beelden hebben iets diep in mij wakker gemaakt. Iets wat me al die jaren richting gegeven heeft en nu nog..

Ik ben nu 45 en veel is gerealiseerd. In mijn coaching praktijk kan ik mijn talent ten volle inzetten en ervaar ik een diepe verbinding met mensen, de voldoening als ik iemand kan zien groeien naar meer en meer zichzelf zijn en de mooien stappen en realisaties die daaruit voortkomen, een betere gezondheid en een natuurlijker gevoel. Wat de coaching voor mij betekend heeft geef ik met veel plezier door aan anderen.

En toch voel ik dat ik hier nog verder in wil gaan.

Ik wil dit niet alleen professioneel maar ook nog meer ervaren als doordrongen in het dagelijkse leven. Ik wil graag samenleven met mensen die ook op zoek zijn naar die waardevolle verbinding met mekaar, naar een respectvolle manier om met mekaar en de aarde om te gaan, naar een samenleving waar leven en genieten centraal staat ten opzichte van financieel gewin. Waar ieders talenten gezien worden en een meerwaarde betekenen in het geheel. Waar echte gezondheid (fysiek, emotioneel, mentaal) centraal staat. Waar mensen mekaar echt kunnen ontmoeten en de gemeenschap als van nature een dragende structuur creëert, voor alles wat er is. 

Dat is die droom die nog steeds in mij leeft en waar ik nu een stap verder in wil gaan: ik heb de beelden van mijn bergdorp omgevormd tot een soort co-housing waar ook gemeenschappelijke ruimtes zijn om mekaar te ontmoeten en waar ook mensen van buitenaf welkom zijn.

Een soort ontmoetingscentrum waar het aangenaam verblijven is, waar je gezonde ecologische maaltijden kan krijgen, waar je ook inspiratie kan opdoen in workshops of activiteiten, waar je je ook kan laten verzorgen op fysiek, emotioneel en mentaal vlak. Waar heel je ZIJN voeding krijgt. Waar bewust omgegaan wordt met de beschikbare bronnen van de aarde. En eventueel een groententuin, dieren, een werkplaats, … Deze laatste zaken zijn zeker niet mijn specialiteit maar dat vind ik juist de meerwaarde, dat iedereen die hiervan deel wilt uitmaken zijn/haar talenten kan inzetten als bijdrage aan het geheel.

En op die manier is het geheel een waardevolle plek om te zijn, te leven, te werken, te spelen, … en biedt het geheel ook van nature een dragende ondersteuning voor mensen die behoefte hebben aan

 • samen zijn
 • praktische ondersteuning (vb fysieke verzorging, voeding, zorg voor kinderen, …)
 • inspiratie en voeding op alle vlak (zowel fysiek, emotioneel, mentaal, creatief, …)
 • een plek om te leven en je eigen talenten te ontdekken en bij te dragen

Spreekt het je aan?

Dat is mijn droom, en dat kan ik niet alleen, want samenleven doe je niet alleen. En daarom zoek ik mensen die zich kunnen vinden in deze droom, die misschien een gelijkaardige droom koesteren, die ervan dromen om een ecologische en sociale leefgemeenschap neer te zetten waar echte waarde, solidariteit en leven in verbinding centraal staat. 

Spreekt het je aan? Laat me weten wat je hierin aantrekt, wat je warm maakt, wat jouw hart sneller doet kloppen. Of je er nu deel van uit wilt maken of je visie en inspiratie wilt delen, of je er nu klaar voor bent of je wilt ontdekken of dit iets voor jou is..

Waar?
Een mogelijkheid is in Haacht, daar ken ik een domein van een 10tal aangrenzende bouwgronden met achterliggend een bosje van een hectare met vijver, en rondom landbouwgrond ... Maar andere regio’s kunnen ook. Hageland, Dijleland, … Of zelfs virtueel zijn er mogelijkheden: een netwerk creëren van organisaties die bijdragen aan een sociale en ecologische samenleving.

Deel dit op

We geraken onbewust verstrikt in patronen en systemen die we als vanzelfsprekend ervaren maar die dat helemaal niet zijn. Kom daar los van, vind de waarheid in jezelf, leer erop vertrouwen en vind zo je eigen weg naar geluk. Ik begeleid jou daar graag bij.
Els Dens

Tips als deze in je mailbox?

Ik deel mijn inzichten over bewust leven en de kracht van gevoeligheid graag met jou. Als welkomstgeschenk krijg je de golfjesoefening, een ademhalingsoefening die jou helpt onthaasten. Tip: ik bewaar je gegevens tijdelijk en met respect voor je privacy. Meer info.